WK BBQ 2011

Nederlands Kampioen Ralph de Kok eindigt als 8e van de wereld tijdens het Wereld Kampioenschap Barbecue 2011!
Zo’n 80 teams uit de wereld deden mee aan deze wedstrijd. De laatste drie WK’s werden gehouden in Zuid Afrika, Jamaica en België maar deze keer was het voor ons echt naast de deur: het Duitse Gronau. Nou ja, voor mij dan. Ik maak deel uit van het Europese Allstar Barbecue Team. Zo zitten de kampioen van Noorwegen, Denemarken en Duitsland ook in het team. (Volg Ralph op Twitter)
American Style barbecue was het thema dit jaar. Een tweedaags evenement want Amerikaans betekent over het algemeen low-and-slow en veel rook! Grote stukken vlees en een eenvoudig bijgerecht. Het dessert was free-style wat betekent dat je kunt bereiden wat je maar wilt.

Zaterdagochtend om 9 uur ontvingen de teams de zogenaamde food basket met daarin de verplichte ingrediënten: spare ribs, runderborst (brisket), varkensschouder en hele kippen. De verplichte bijgerechten waren: maïskolven, pofaardappels en tomaten. Al deze ingrediënten werden onderworpen aan een aantal restricties, dus wat je wél en wat je niet mag doen. Pas de volgende dag om 11 uur moest het eerste gerecht ingeleverd worden.
Per gerecht moesten er elf porties worden klaargemaakt. Twee van deze porties werden steeds beoordeeld door een tafel jury. De tafel jury komt bij je in het ‘restaurant’ eten, een apart gedeelte dat opgebouwd moest worden om niet alleen de jury maar ook vier gasten te kunnen ontvangen en bedienen. De beoordeling van de vier gasten telde niet mee voor de einduitslag. Vier porties moesten worden gemaakt voor de zogenaamde ‘blinde’ jury. De gerechten moesten worden gebracht naar een grote tent waar de jury geheel onpartijdig en vrij van invloeden van buitenaf de gerechten kon beoordelen.
Na zeer weinig slaap, een koude nacht en veel voorbereiding kwamen dan eindelijk de eerste stukken vlees van de barbecue: mislukt…! Uitgerekend de spare ribs die we al honderd keer gemaakt hebben waren verre van perfect. Niet zo verwonderlijk; doordat we een belangrijk onderdeel van de barbecue misten, namelijk het accessoire dat het indirect garen mogelijk maakt (‘plate setter’ genaamd) moesten we een noodgreep uithalen… de spare ribs bereiden op een pizzasteen! De versgebakken barbecuebroodjes welke we erbij gemaakt hebben waren gelukkig wel goed gelukt!
Als tweede, om 12 uur, moest de kip met de hele tomaat ingeleverd worden. De kip moest met bot gegaard en gepresenteerd worden maar verder kon je een beetje creatief zijn. Dit was het gerecht wat door mij ‘verzonnen’ moest worden. Na veel testen tijdens de voorbereidingen dacht ik eindelijk de winnende formule te hebben gevonden. Als pit-master moest ik hem uiteraard ook zelf barbecueën. Ik leverde een drumstick in en een dijtje (met bot), vergezeld door de verplichte ‘hele’ tomaat die we geïnjecteerd hadden met kruiden. Dit kippetje heeft uiteindelijk toch de 7e plaats behaald!

Om 1 uur werd de varkensschouder met de maïskolf ingeleverd. We hadden pulled pork gemaakt. Een uurtje of tien met veel rook op de barbecue gegaard.
Hierna volgde de runderborst. Een stuk vlees van een kilo of vier wat we zo’n vijftien uur langzaam hebben gegaard. Hierbij moest de aardappel worden geserveerd met de magere kwark en bieslook die we eventueel erbij mochten gebruiken. De aardappel heeft vier uur gegaard op een open grill welke met eikenhout gestookt werd.
Ondertussen hebben we ook nog een enorme storm en regenbuien overleeft waardoor onze halve stand vernield was en een aantal dingen wederom moesten worden aangepast. Regen en vuur…wat denk je? Improviseren, dus!
Nu alleen nog maar het dessert. We hadden besloten om ‘iets met peer’ te doen. Heerlijke peren, geschild en gesneden en twee minuten gekookt in champagne met steranijs, kaneel en honing (in een gietijzeren pannetje rechtstreeks op de kolen). Daarna even kort gegrild op een heel heet rooster. Een heerlijke portsaus gemaakt waarvan ik het recept niet verklap, en merengue die drie uur lang op een barbecue van honderd graden heeft gelegen. Gegrilde marsepein, en een gegrilde ‘loempia’ gevuld met chocola en karamel. Geroosterde hazelnootjes en een paar eetbare bloempjes erbij (deze kwamen niet van de barbecue!), et voila!

Eventjes zitten met een lekker koud pilsje, opruimen en naar de prijsuitreiking.
Uiteindelijk zijn we als 8e geëindigd. Best tevreden, vooral als je kijkt naar de kwaliteit van de teams die je allemaal achter je hebt weten te houden! We hebben erg veel punten laten liggen doordat de tafel jury in onze stand steeds door ons werd verwaarloosd. Zo moesten ze vaak twintig minuten wachten tot ze door een van ons werden aangesproken of iets te drinken kregen. De tafel was nog smerig van de vorige gasten, enzovoort. Dit zijn dingen die zo makkelijk hadden kunnen worden opgelost door een gastvrouw/heer mee te nemen die de jury een beetje kon entertainen en in de watten kon leggen. Bij internationale wedstrijden krijgen de teams altijd een hogere beoordeling van de tafel jury dan van de blinde jury. Dit zijn meestal sympathie stemmen en de beleving op dat moment. Wij kregen van de tafel jury véél minder punten dan van de blinde jury, dit is echt uniek! Vind je het gek? Gemist kans!
Elk team gaat voor zichzelf kijken waar het fout ging en ook krijgt de jury vaak de schuld. Dat laatste slaat natuurlijk helemaal nergens op.
Een top-10 klassering is natuurlijk een uitstekend resultaat!
Maar ja, we hebben de individuele scores eens bekeken: als (ja, als…) we slechts een gemiddeld cijfer hadden gehaald voor de spare ribs waren we zeker 2e geworden… Dat zet je toch even aan het denken…spare ribs maken op een pizzasteen…
Volg Ralph op Twitter